Gueze jest to piwo produkowane w Belgi w wyniku fermentacji spontanicznej. Półproduktem do gueze jest lambic - miesza się różne roczniki, a następnie poddaje piwo fermentacji wtórnej, która przebiega w butelkach, takich do jakich na ogół pakuje się szampany. Miesza się na ogół stary lambic, który ma gwarantować intensywny smak i aromat, razem z młodym, który dostarcza cukier konieczny do fermentacji piwa. Bardzo trudno jest kupić oryginalne gueze, bo na rynku pojawia się wiele produktów nawiązujących do tego belgijskiego napitku.
Jednym z browarów, który produkuje piwo gueze jest Lindemans. Warzą oni piwo o jasnym, słomkowym kolorze. Piwo jest silnie nagazowane ma oryginalny zapach kojarzący się z szampanem, jabłkami i winogronami. Z zapachu bardziej przypomina szampana niż piwo, ale cechą piw powstałych w fermentacji spontanicznej jest niespotykany zapach, który trudno porównać do innych piw. Smak również bardziej kojarzy się z szampanem niż piwem. Nie jest on jednak słodki, a bardziej wytrawny. Inne piwo gueze pochodzi z browaru Braufactum. W tym wypadku piwo dojrzewa pierwsze w beczkach, a następnie ponad dwa miesiące w butelkach. Jest to mocne kwaskowate piwo o dużej zawartości alkoholu - 7%. Aromat jest owocowy, a smak nieco kojarzący się z ziołami. Jest to piwo o subtelnym smaku. Podobno bardzo dobrze smakuje w połączaniu z chlebem z masłem i czarną rzodkwią. Jest to piwo trudno dostępne w Polsce, można jednak go szukać w specjalistycznych sklepach oraz małych pubach, sprowadzających alkohole z różnych stron świata.