• Lata doświadczeń w biznesie
img

Ale

Angielskie piwo ale to trunek uzyskiwany w procesie górnej fermentacji. Jest to trunek, który gatunkowo uznaje się za mocny alkohol, ponieważ zawiera ok. 3-6% alkoholu. Dodatkowo większość z nich ma intensywny chmielowy smak. Do warzenia piwa używa się tylko tradycyjnych rodzajów chmielu: Goldings i Fuggles. Piwa w typie ale rzadko są sprzedawane w wersji butelkowej, na ogół można je dostać tylko prosto z drewnianej beczki. Co ciekawe do beczek dodaje się drożdży, dlatego też ostatni etap fermentacji ma miejsce już w pubie. W tym wypadku kluczowa staje się kwestia, jak przechowywać takie piwo. Beczka, która została otworzona jednego dnia, musi zostać wykorzystana w przeciągu doby - z tych powodów, jest to piwo, które traci na popularności. Jednak działają ruchy, które starają się ocalić ten niepraktyczny trunek, rożne organizacje twierdzą, że konieczna jest ochrona tradycji i oryginalnego angielskiego piwa. Dlatego dzisiaj wciąż można napić się ale w małych pubach, które są najczęściej połączone z browarami - dzięki temu właściciele dokładnie wiedzą jak przechowywać ale. Są to miejsca, gdzie piwo jest serwowane tak jak przed wiekami. W angielskich pubach jest ono podawane bez dwutlenku węgla, piany, za to w wysokiej temperaturze, bo ok 10-15 stopni Celsjusza.

Piwo produkowane jest w kilku odmianach: bitter - jest ono dość gorzkie, india pale ale - średnio gorzkie, mild - bardzo łagodny napój, stock - bardziej trwały i mocny trunek, old - mocne, ale wbrew nazwie nie jest to stare piwo. Z uwagi na to, że piwo fermentuje jeszcze w beczce, często okazuje się, że w zasadzie każdą z nich można uznać za odrębny gatunek ale.

Zobacz również