• Lata doświadczeń w biznesie
img

Bitter

Jest to kolejne tradycyjne angielskie piwo. Powstaje ono w wyniku dolnej fermentacji. Jest to trunek, który powstał jako alternatywa do tradycyjnego ale. Najczęściej jest przechowywane w beczkach. W odróżnieniu do ale, ma niską zawartość alkoholu - na ogół jest to 3,2 - 3,8%. Jest polecane przede wszystkim jako orzeźwiający napój, ponieważ bardzo dobrze gasi pragnienie. Można go wypić dużo, ponieważ ma niewielką ilość alkoholu oraz jest słabo gazowane. Przy nalewaniu prawie nie wytwarza się piana.

Większość rodzajów bittera ma wyczuwalną gorycz, jednak nie jest to smak, który jest w stanie w pełni zdominować smak piwa. Na ogół jest produkowane z angielskiego chmielu. Zdarza się, że można wyczuć smak karmelu albo słodkie owocowe nuty. Choć w przygotowaniu wykorzystuje się dużą ilość chmielu, jednak później jest on słabo wyczuwalny. W tradycyjnych bitterach wykorzystuje się angielski chmiel, a także cukier, pszenicę i kukurydzę. Jest to piwo trudno dostępne poza Wielką Brytania, wiąże się to z tym, że w dużej mierze jest to alkohol przechowywany w beczkach, źle znoszące transport. Jednak można spróbować znaleźć piwa takie jak: Oakham Jeffrey Hudson Bitter, Taylor Landlord, Boddington's Pub Draught, Adnams SSB, Brakspear Bitter, Adnams Bitter - czasami występują w wersji butelkowej. Część tych piw jest produkowana na eksport - ze względu na to, że rynek europejski i amerykański jest nieco inny mają wtedy większą zawartość alkoholu, niż tradycyjne bittery dostępne w angielskich pubach.

Zobacz również