• Lata doświadczeń w biznesie
img

Kölsch

Jest to trunek pochodzący z Kolonii wytwarzany w procesie górnej fermentacji. W 1985 roku został wydany dokument, który dokładnie określa jakie piwo mogą być uznawane za kölsch. Dekret określa, bardzo ścisłe reguły produkcji i dystrybucji napitku. Piwo musi być warzone w odpowiednich warunkach. Kölsch ma długoletnią tradycję, po raz pierwszy zostało przygotowane w Kolonii w X wieku, jednak dzisiejszy smak w niczym nie przypomina tamtego piwa. Na niemieckim rynku można znaleźć ok. 30 piw, które można określić jako gatunek kölsch. Zwyczajowo uznaje się, że jest to trunek z dużą ilością piany, podawany w wysokich szklankach. Na ogół jest serwowany w małych porcjach 0,2-0,3 litra. Podobno najlepiej smakuje w temperaturze 8-10 stopnie Celsjusza.

Piwo ma bardzo delikatny smak, w trakcie spożywania nie przeszkadza żadna dominująca goryczka ani inne intensywne smaki.Jest to lekki alkohol, idealnie nadający się do spożywania latem. Piwo jest bardzo jasne, o delikatnym słomkowym kolorze. Może mieć ziołowy lub owocowy posmak, rzadziej bardzo delikatną goryczkę. Jego lekki smak niektórzy biorą za wadę - jest to piwo w którym nie ma nic charakterystycznego. Jednak subtelny smak piwa kölsch, nieprzerwanie od wielu wieków znajduje amatorów. W Polsce browar z Cieszyna warzy piwo w stylu kölsch - z uwagi na niemieckie prawo, nie może to być prawdziwy kölsch. Jednak produkują oni jasny trunek o chmielowych i zbożowych aromatach, bardzo zbliżony w smaku do kolońskiego oryginału. Dzisiaj jest to piwo chronione prawem Unii Europejskiej jako produkt produkowany na terenach ograniczonych geograficznie.

Zobacz również