• Lata doświadczeń w biznesie
img

Koźlak

Piwo Koźlak (z niemieckiego Bock) powstaje dzięki użyciu drożdży dolnej fermentacji. Bock to niemieckie słowo oznaczające kozła, stąd też polska nazwa koźlak. Jest warzone w Niemczech od XVI wieku. Początkowo było przygotowywane w okolicach Hamburga i Bawarii, ale szybko zyskało sobie wielką popularność i zaczęto je transportować. Dzięki dużej ilości słodu koźlak bez problemu był w stanie znosić długie podróże. Jest warzone ze słodu jęczmiennego, dzięki czemu jest to mocny trunek. Zawiera ponad 15% ekstraktu ze słodu. Większość piw tego typu ma ok. 6% stężenie alkoholu. Charakterystyczne dla tego piwa jest długi czas leżakowania, bo może ono trwać 15-18 tygodni. Istnieje kilka jego odmian, np. koźlak majowy, jesienny i bożonarodzeniowy. Bock może być też warzony w różny sposób. Wyróżniamy koźlaka tradycyjnego, podwójnego, jasnego, pszenicznego, lodowego. Najbardziej znany niemiecki browar produkujący piwo Bock to Paulaner. W Polsce produkcją Koźlaka zajmują się browary w Cieszynie, Bielkówku, Olsztynie, Kamionce, Piotrkowie Trybunalskim i Żywcu.

Koźlaki są na ogół uważane za piwa ciężkie i mocne - jednak mogą różnić się smakiem i zapachem, w zależności od rodzaju. Ich zapach często jest dymny i można w nich znaleźć aromat palenia. Smak jest wyrazisty i charakterystyczny. W koźlakach można wyczuć intensywny smak słodu i alkoholu. W niektórych da się wyczuć zapach karmelu i owoców. Kolor zależy od odmiany: jesienne piwa są na ogół ciemniejsze od majowych. Z tych powodów nie są to piwa lubione przez wszystkich, ale i w Polsce, i w Niemczech mają sporą grupę miłośników, którzy z zapałem próbują kolejne odmiany Bocka z różnych browarów.


 

Zobacz również