Pilzner to jasne piwo, które powstaje w wyniku popularnej dolnej fermentacji. Piwo zostało wynalezione przez czeskiego browarnika Josefa Grolla. Było to wydarzenie przełomowe, ponieważ po raz pierwszy udało się stworzyć jasne piwo z dolnej fermentacji. Nie należy go mylić z piwem typu lager, ponieważ lager to szersze pojęcie oznaczające wszystkie piwa powstałe w procesie dolnej fermentacji.
Prawdziwy pilsner powinien charakteryzować się intensywnym chmielowym aromatem i taką samą goryczką. Jest to trunek bardzo orzeźwiający, ale jednocześnie lekki i przyjemny w spożywaniu. Niestety niektóre duże browary oszukują przy produkcji pilsnerów i określają w ten sposób wszystkie jasne piwa. Często jednak zamiast z prawdziwym pilsnerem mamy wtedy do czynienia z wodnistym trunkiem, do którego dodano szyszek albo chmielowego granulatu. Niektórzy zmieniają stare receptury i zamiast słodu jęczmiennego korzystają z ryżu, cukru albo kukurydzy. Tego typu piwa, niestety nie można określić mianem prawdziwego pilsnera. Są to na ogół słabej klasy lagery. Solidnie przygotowane pilsnery można znaleźć na pewno u Czechów i Niemców. Pilsnery są często chwalone za wyjątkowy aromat: w niektórych można poczuć oryginalne ziemiste i trawiaste nuty. Dodatkowo cały czas są to piwa słodowe, lekko chmielowe. Pilsnery to na ogół dobry smak, który bez problemu znajdzie swoich amatorów. Pilsnery można podawać z silnie przyprawionymi daniami - są na tyle orzeźwiające, że pasują do dań pikantnych i kuchni orientalnej.