Porter to mocne angielskie piwo, wytwarzane metodą górnej fermentacji. Było ono popularne na początku XVIII wieku przede wszystkim wśród robotników. Swoją nazwę zawdzięcza słowu porters - czyli tragarz. Na początku XIX wieku porter zaczął być eksportowany i okazało się, że stał się bardzo popularny na terenie Europy Wschodniej. W XIX wieku porter był bardzo mocnym piwem. Aktualnie doszło do przemiany i portery na ogół są nieco słabsze - zawartość alkoholu to ok. 5%, a ekstraktu 11%. Piwo było warzone z ciemnego słodu. Piwo powstaje dzięki pomieszaniu trzech różnych gatunków piwa: mild, brown i pale. Ma ciemną barwę, a jego smak kojarzy się z czekoladą i owocami. Najlepiej smakuje podawany z serami i mięsami z grilla.
W Europie Wschodniej popularna jest odmiana tego piwa nazywana porterem bałtyckim. Do innych rodzajów zaliczamy np. Carnegie Porter - jest to piwo wytwarzane przez browar Carlsberga. Kolejnym szewdzkim porterem jest Jamtlands Oatmeal Porter. Ma silny owocowy posmak i najlepiej smakuje podawany z serem i ostrygami. Ma mocny smak, wyraźnie można wyczuć chmielową goryczkę. W Polsce najpopularniejszym porterem jest Żywiec Porter. Jest to bardzo mocne piwo, bo zawiera 9,5% alkoholu. Smak jest mocny i intensywny, kojarzy się z czekoladą, kawą i kakao. Jest wyrabiany według starej receptury z 1881 roku. Jest warzony ze słodu monachijskiego, dzięki czemu zyskuje ciemną, prawie czarną barwę. Ze względu na swój intensywny smak, dużą zawartość alkoholu porter nie jest piwem, które pasuje wszystkim.