• Lata doświadczeń w biznesie
img

Porter

Porter to mocne angielskie piwo, wytwarzane metodą górnej fermentacji. Było ono popularne na początku XVIII wieku przede wszystkim wśród robotników. Swoją nazwę zawdzięcza słowu porters - czyli tragarz. Na początku XIX wieku porter zaczął być eksportowany i okazało się, że stał się bardzo popularny na terenie Europy Wschodniej. W XIX wieku porter był bardzo mocnym piwem. Aktualnie doszło do przemiany i portery na ogół są nieco słabsze - zawartość alkoholu to ok. 5%, a ekstraktu 11%. Piwo było warzone z ciemnego słodu. Piwo powstaje dzięki pomieszaniu trzech różnych gatunków piwa: mild, brown i pale. Ma ciemną barwę, a jego smak kojarzy się z czekoladą i owocami. Najlepiej smakuje podawany z serami i mięsami z grilla.

W Europie Wschodniej popularna jest odmiana tego piwa nazywana porterem bałtyckim. Do innych rodzajów zaliczamy np. Carnegie Porter - jest to piwo wytwarzane przez browar Carlsberga. Kolejnym szewdzkim porterem jest Jamtlands Oatmeal Porter. Ma silny owocowy posmak i najlepiej smakuje podawany z serem i ostrygami. Ma mocny smak, wyraźnie można wyczuć chmielową goryczkę. W Polsce najpopularniejszym porterem jest Żywiec Porter. Jest to bardzo mocne piwo, bo zawiera 9,5% alkoholu. Smak jest mocny i intensywny, kojarzy się z czekoladą, kawą i kakao. Jest wyrabiany według starej receptury z 1881 roku. Jest warzony ze słodu monachijskiego, dzięki czemu zyskuje ciemną, prawie czarną barwę. Ze względu na swój intensywny smak, dużą zawartość alkoholu porter nie jest piwem, które pasuje wszystkim.

Zobacz również