• Lata doświadczeń w biznesie
img

Stout

Stout jest piwem warzonym metodą górnej fermentacji. Najpopularniejsze piwa z tego gatunku to dry, imperial, sweet, oatmeal, american stout. Według różnych badań jest to napitek, który bezpośrednio wywodzi się z portera. Inni używają obu nazw zamiennie, co jednak jest błędem. Dry stout jest ciemnym piwem, które charakteryzuje się delikatnym smakiem, wielu kojarzy się on z kawą. Przykładem takiego piwa jest Guinness. Imperial stout (po polsku cesarski) jest mocnym i mętnym alkoholem. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że brytyjski browar importował go na Wschód, do Rosji. To cesarskie piwo zawiera w sobie 9 lub 10%. Wysoka zawartość alkoholu była spowodowana tym, że piwo było przewożone i wysoka zawartość alkoholu miała przedłużać jego trwałość. Oatmeal stout jest piwem warzonym z owsa. Jest to popularne piwo, do domowej fermentacji. Chocolate stout charakteryzuje się czekoladowym posmakiem. Niektóre browary faktycznie dodają odrobinę czekolady w trakcie procesu fermentacji.

Charakterystyczny smak piwa zawdzięcza mieszance dwóch składników. Pierwsza to chmiel, a druga palony słód. Wielu piwoszy ceni to piwo właśnie ze względu na charakterystyczną goryczkę, która zostaje na języku. Inni nie mogą znieść tego smaku. Smak goryczy powstaje przy okazji fermentacji. Część stoutów przechodzi dodatkowo drugi proces warzenia, co później jest odczuwalne poprzez mleczny posmak. Stout jest też ceniony za swój wyjątkowy zapach - może być to aromat czekolady, kawy, owsianki albo karmelu. Często zapach jest o wiele bardziej intensywny niż smak.

Zobacz również