• Lata doświadczeń w biznesie
img

Fermentacja dolna

Sposób w jaki fermentuje piwo dzielimy na dwa rodzaje: fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji jest uzależniony od szczepu drożdży, jakie zostały wykorzystane w procesie warzenia piwa. Dolna fermentacja odbywa się dzięki drożdżom ze szczepu Saccharomyces pastorianus i koniecznie musi odbywać się w niskiej temperaturze (przedział 7-13 stopni Celsjusza). Tego typu drożdże opadają na dno beczki, a następnie piwo dojrzewa przez ok. 4 tygodnie. Dolna fermentacja to najpopularniejszy rodzaj warzenia piwa. Popularne piwo powstaję z dolnej fermentacji to lager. Dawniej warzenie lagerów odbywało się tylko zimą , ze względu na konieczność uzyskania i utrzymania niskich temperatur. Było to popularne, gdyż tego typu piwa dobrze się przechowywały i były w stanie leżakować przez kilka miesięcy, bez straty jakości. Piwa z dolnej fermentacji nie potrzebowały dodatkowo żadnego utrwalania jak np. pasteryzacja. Zamiast tego leżakowały w piwnicach, gdzie chłodził je lód.

Dzięki dolnej fermentacji piwo ma czysty smak, choć niektórzy twierdzą, że jest on jednocześnie płaski, bez żadnej głębi. Większość popularnych marek to właśnie piwa powstałe w procesie dolnej fermentacji. Najwięcej odmian lagerów jest dostępna oczywiście w Niemczech. Najpopularniejsze piwa powstałe w procesie dolnej fermentacji to Carlsberg, Lech, Heineken, Żywiec, Budweiser Budvar i Tyskie Książece - jak widać są to popularne trunki dostępne w każdym sklepie. Inaczej będą wyglądały niemieckie lagery, a inaczej amerykańskie. O ile w Niemczech piwa są raczej słodowe i mocne, o tyle w Stanach Zjednoczonych lagery są na ogół wodniste i pozbawione ciekawego smaku i aromatu. Najciekawsze lagery można na ogół znaleźć w małych browarach.

Zobacz również