• Lata doświadczeń w biznesie
img

Fermentacja górna

Mniej popularnym sposobem warzenia piwa jest wykorzystanie fermentacji górnej. Przeprowadza się ją w temperaturze ok. 15-25 stopni Celsjusza. Smakosze twierdzą, że piwa z górnej fermentacji mają ciekawszy i bogatszy smak - jest to spowodowane tym, że w ubocznym skutkiem warzenia jest powstawanie różnych estrów i fenoli - to one są odpowiedzialne za rozwijający się smak. Drożdże w trakcie produkcji piwa, nie osiadają na dnie, tylko zbierają się na powierzchni zbiornika. Do procesu wykorzystuje się drożdże z rodziny saccharomyces cerevisiae. Najważniejszą zaletą tego procesu jest to, że fermentacja przebiega szybciej, niż przy piwach dolnej fermentacji. Górna fermentacja jest starszą metodą od dolnej, ponieważ dawniej ludzie nie znali sztucznych sposobów na ciągłe utrzymanie niskiej temperatury. Najwięcej piw tego typu jest produkowanych w Wielkiej Brytanii. Można znaleźć tam trunki takie jak piwo pszeniczne, stout, porter.

Wszystkie te piwa mają wyraźny i charakterystyczny palony zapach, który nie odpowiada każdemu. Po Anglii, Belgia jest drugim krajem, który zajmuje się produkcją piw z górnej fermentacji. Jest to pozostałość po browarach, które dawniej przede wszystkim mieściły się w klasztorach - stąd ich nazwa piwa klasztorne. Można znaleźć zarówno jasne mocne piwa, jak i słabsze ciemne trunki. Produkuje się również piwa z różnymi ciekawymi dodatkami: jak kolendra albo cytrusy. Ostatnim miejscem, gdzie fermentacja górna jest popularna są Niemcy. Co prawda na ten proces decyduje się tam tylko kilka browarów, przede wszystkim znajdujących się w Bawarii. Na ogół produkują oni różne piwa smakowe.

Zobacz również