Historia złotego trunku rozpoczęła się prawie XIII wieków przed naszą era. Był to czas, kiedy ludzie porzucali koczowniczy styl życia, na rzecz wspólnego życia w osadzie. Zaczynali uprawiać ziemię, oswajać zwierzęta i szukali coraz to nowych form przekształcania jedzenia i picia. Historia piwa jest bezpośrednio związana z początkiem upraw zboża - ludzie nauczycieli się je siać, uprawiać, a następnie oddzielać ziarno, mielić je, piec. Wiadomo, że pierwsze piwo przygotowali Sumerowie - użyli do tego chleba. Na glinianych tabliczkach zachował się przepis na piwo orkiszowe. Produkcja starożytnego piwa, niewiele przypominało to co pijemy dzisiaj. Sumerowie przygotowywali rodzaj chlebowych placków, który następnie trafiał do glinianych dzbanków, był zalewany wodą, miodem. Po gotowaniu był poddawany procesowi fermentacji - w taki sposób tworzono napój nazywany sikaru. Wiadomo, że trudną sztukę warzenia piwa opanowali też Babilończycy, Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Oczywiście produkcja piwa w poszczególnych regionach różniła się, dodawano inne dodatki, a sam proces wyglądał różnie.
Na kolejny przełom w historii piwa trzeba było czekać kilka wieków - w średniowieczu fermentacją piwa zajęły sie przede wszystkim klasztory. Produkowały one napój na własne potrzeby, dla gości i pielgrzymów. Kiedy zaczęły produkować więcej piwa, rozpoczęła się sprzedaż - wiązało się to oczywiście z rozwojem browarnictwa. Mnisi spopularyzowali chmiel, wcześnie rzadko wykorzystywany do produkcji piwnego napoju. Po XII wieku produkcja piwa przeniosła się też do miast i na królewskie dwory. Produkcja piwa zmieniła się w XVIII wieku, kiedy dokonano różnych badań i odkryć np. nad fermentacją. Z tego też powodu na początku XIX wieku zaczęły się pojawiać różne marki znane do dzisiaj takie jak : Carslsberg, Heineken albo Pilsner.