Do najbardziej nietypowych alkoholi zaliczamy likiery, które znane są z tego, że mają bardzo słodki smak i dzięki temu tworzą wyjątkową, oryginalną kompozycję smakową. Produkowane są przede wszystkim na bazie takich alkoholi jak koniak, whisky, tequila czy rum. Aby likier powstał należy dodać do głównego składniku jeszcze inne elementy, które sprawią, że likier będzie mógł być jeszcze lepszy. Te składniki to śmietanka, esencja makowa czy spirytus, w którym maceruje się owoce.
Podstawą wytwarzania drinków jest ich niepowtarzalny aromat i smak. Dzięki temu, że są słodkie można je bezpośrednio spożywać lub też dodawać je jako składnik do drinków. W zależności od tego jaki alkohol dominuje w danym kraju można wyróżnić likiery w innej postaci. W Stanach Zjednoczonych są przede wszystkim likiery, których główną bazę tworzy whisky. Podobnie jest w Szkocji lub Irlandii.
We Francji do produkcji likieru wykorzystuje się koniak. Najbardziej nietypowe rozwiązania tworzą połączenia takich elementów jak na przykład whiskey i śmietanka. Likiery głównie są produkowane w połączeniu z odpowiednim alkoholem i jednocześnie aromatem z owoców leśnych, jeżyn, miodu.
Daje to niepowtarzalny aromat i pełnię smaku, którą wydaje się można kosztować cały czas. W takim wypadku dość nietypowe wydaje się być połączenie klasycznego likieru ze składnikami, które nadają temu trunkowi jeszcze słodszy charakter. Mimo wszystko nadal nie brakuje amatorów i miłośników tego typu połączeń, którzy bardzo często pragną eksperymentować z połączeniem wielu składników. Należy wiedzieć jak dany alkohol połączyć, aby nie dochodziło do zbędnych pomyłek podczas spożywania konkretnego trunku.