Jabłecznik staropolski to domowy wyrób alkoholowy, który znany jest wielu osobom od dłuższego już czasu. Podstawowym składnikiem, który służy do wyrobu tego alkoholu jest sok jabłkowy i miód pszczeli. Proces fermentacyjny trwa najpierw sześć miesięcy.
Po pierwszym odsączeniu należy po raz kolejny odsączyć tak powstały napój i wówczas gotowy jabłecznik nadaje się do spożycia. Ważne jest, aby poddawane fermentacji owoce były przechowywane w specjalnym gąsiorku, a także w odpowiedniej temperaturze nie przekraczającej dwadzieścia stopni Celcjusza. Napój alkoholowy należy również przelewać przez gęste płótno lub flanelę. Z moszczu jabłkowego można wytworzyć napój alkoholowy, który zawiera nawet 10 procent alkoholu.
Przy wyrobie jabłecznika staropolskiego trzeba pamiętać o odpowiedniej dawce cukru, a kwasowość soku z jabłek również powinna być na odpowiednim poziomie. Znane są również wina jabłkowe, które wykonywane są w podobny sposób, ale jednak dobór składników nieco się różni. Przelewany z gąsiorków do butelek jabłecznik powinien zawsze być schłodzony.
Powinien być również przechowywany w odpowiednio chłodnych warunkach, które zapewnią mu odpowiednią jakość i smak przez dłuższy okres czasu. Jabłecznik nie może być także przechowywany zbyt długo w jednej butelce, ponieważ może ulec zepsuciu. Jest to napój alkoholowy, który można podawać do obiadów i innych podobnych posiłków. Świetnie nadaje się również jabłecznik przy okazji spotkań na świeżym powietrzu, albo przy okazji spotkań przy grillu.