Rakija to rodzaj wódki, która występuję głównie w krajach południowosłowiańskich. Można więc spotkać ten rodzaj alkoholu w Bośni i Hercegowinie, w Serbii, Słowacji, Rumunii, Macedonii, Chorwacji, Albanii, Grecji czy Rumunii. Przygotowywanie tego alkoholu wiąże się przede wszystkim z procesem destylacji tego alkoholu z udziałem przefermentowanych owoców.
Najczęściej Rakija poddawana jest dwukrotnej destylacji. W ten sposób otrzymuje się wódkę, która ma 50% alkoholu. Domowe wyroby są dużo mocniejsze, dlatego, że tam wykorzystuje się do przygotowania Rakiji więcej porcji owoców i innych składników.
Niektóre kraje uważają Rakiję za narodowy napój alkoholowy, a zaliczamy do nich przede wszystkim Chorwację, Serbię, Czarnogórę, Bułgarię czy Macedonię. Głównym składnikiem popularnej Rakiji są śliwki, dlatego tak bardzo znana i popularna jest śliwowica. Rakija wytwarzana jest także z brzoskwiń, moreli, jabłek, winogron albo fig. Można ją również mieszać z innymi składnikami takimi jak miód, orzechy, zioła czy wiśnie. Rakija jest napojem alkoholowym, który ma znaczenie rytualne. Spożywany jest w trakcie pogrzebu zmarłej osoby, kiedy osoba wspominająca zmarłego wylewa część trunku na ziemię, a resztę spożywa sama. W innym wypadku Rakija jest spożywana podczas wesel i imprez rodzinnych.
Ojciec pana młodego częstuje wszystkich gości tym alkoholem podchodząc do każdego z osobna i pijąc z nim toast. Zdarza się również, że w trakcie powitania pewnych osób podaje się właśnie Rakiję w domu gospodarza.