Wódki można podzielić na kilka podstawowych rodzajów w zależności od rodzaju wykonania tego trunku. Podstawą wykonania wódki jest proces rektyfikowania. Z reguły wódka jest destylatem alkoholowym, który wymieszany został z wodą w proporcjach 2:3, a to oznacza, że przeważnie ten rodzaj alkoholu zawiera 40% alkoholu.
Pierwszym z rodzajów wódek jest wódka czysta. Głównym składnikiem tego alkoholu jest woda, spirytus rektyfikowany, ziemniaczany albo zbożowy. W momencie produkcji tego alkoholu należy używać odpowiednio zmiękczonej wody, ponieważ w momencie gdy jej twardość będzie zbyt duża może dojść do powstawania osadu na butelce. Trzeba również podczas klasyfikacji wiedzieć jak wiele przeszedł spirytus procesów destylacji.
Wódka zwykła przechodzi jednokrotnie ten proces. Wódka wyborowa przechodzi dwukrotnie proces rektyfikacji, a wielokrotną rektyfikację przechodzą wódki czyste luksusowe. Kolejny rodzaj wódek dotyczy gatunkowych wódek, do których produkcji wykorzystuje się dodatki różnego przeznaczenia. Przede wszystkim oprócz wody i alkoholu mowa tu jest o olejkach zapachowych, cukrach i wyciągach roślinnych.
Wódki gatunkowe różnią się między sobą tym, że zawierają różną ilość ekstraktu na jeden litr alkoholu. W skład ekstraktu wchodzi przede wszystkim cukier, a także pewne substancje, które dodawane są w różnych ilościach. Najniższą wartość tego ekstraktu posiadają wódki wytrawne, dalej wyróżniamy wódki półwytrawne, wódki półsłodkie, wódki słodkie.
Najwięcej ekstraktu zawierają likiery. Wśród wódek gatunkowych można także wymienić kremy jako te, które posiadają ponad 400g ekstraktu na litr.