Wiele osób pragnie znaleźć alkohol, który odpowiedni będzie na kulturalne i eleganckie uroczystości, na które przyda się niskoprocentowy trunek. W rzeczywistości wybór okaże się całkiem spory, jednak warto zwrócić uwagę na płyny mniej znane, które automatycznie też nie są zbyt popularne. Doskonałym tego przykładem będą alkohole Sake, których początki można zaobserwować w Japonii.
Bardzo zadziwiający może okazać się fakt, że trunek ten pochodzi z fermentacji ryżu. Ostatecznie otrzymuje się alkohol niskoprocentowy, a mówiąc ściślej - oscylujący w przedziale od czternastu do szesnastu procent zawartości czystego alkoholu. Dla wielu osób przydatny może się okazać fakt, że opisywane właśnie alkohole są doskonałe do robienia drinków.
Nadają ciekawy, ryżowy posmak, który tworzy całkiem oryginalny efekt ostateczny. Jeśli zaś chodzi o picie alkoholu bez żadnych dodatków, to poleca się go wcześniej schłodzić. Warto również dodać, że trunek Sake jest w pewien sposób wyjątkowy, gdyż można wyróżnić około dziesięciu tysięcy jego odmian. Wszystkie te alkohole łączy jedna wspólna rzecz, aczkolwiek różni na przykład rodzaj dodawanych syropów czy też długość fermentacji, która ma znaczący wpływ na wynik końcowy.