• Lata doświadczeń w biznesie
img

Rodzaje win

Dymion na winoInformacje dotyczące rodzajów win są niewiarygodnie obszerne ale jest to dziedzina wiedzy skierowana nie tylko do pasjonatów tego trunku tylko dla każdego z nas, bo przecież każdemu zdarzyło się chociażby spróbować tego napoju. Wypada więc posiadać chociaż podstawową wiedzę dotyczącą wina żeby wiedzieć jakie lubimy najbardziej.

Podstawowym rozróżnieniem jest barwa wina więc trunek o kolorze białym, różowym i czerwonym który jest uzyskiwany poprzez specyficzną produkcję dla uzyskania danego kolorytu. Istnieje także rozróżnienie pod względem słodkości lub jej braku, mamy więc wina wytrawne z zawartością cukru do 1,5%, półwytrawne z zawartością od 2 do 4%, półsłodkie od 4,5 do 7,5% cukru, słodkie i bardzo słodkie gdzie wartość cukru przekracza 8%. Pod względem mocy rozróżniamy wina słabe (10%), średnie (od 10% do 14%), mocne (od 14% do 18%) i na końcu wina wzmacniane w celu zatrzymania procesu fermentacji gdzie ich zawartość alkoholu przekracza 18%.

W zależności od sposobu spożywania wina wyróżniamy wina stołowe, deserowe i likierowe. Te pierwsze są zwykle wytrawne i półwytrawne podawane przed posiłkiem w celu zaostrzenia apetytu i w kolejności najbardziej pasujące do podania przed jedzeniem są wina południowe typu porto lub sherry, trunki towarzyszące przekąskom to wina białe pochodzące z Francji, Alzacji lub Węgier. Dokładniejszym rozróżnieniem posiłków i win najlepiej smakujących w towarzystwie kolejno ryb i białego mięsa to wina białe, półwytrawne, do dziczyzny- wina czerwone natomiast do deski serów pijemy wina czerwone w pełni smakowe. Deserowymi winami określamy trunki słodkie i półsłodkie a podkreślają one smak oczywiście owoców, ciast, deserów a także orzechów oraz serów serwowanych tuż po głównym posiłku. Kolejnym bardzo aromatycznym i specyficznym w smaku jest wino likierowe, zwykle też posiada ono większą zawartość alkoholu niż reszta tego typu trunków. Ostatnim w tej kategorii rodzajem są wina musujące, które są wzbogacone dwutlenkiem węgla. Wśród nich odróżnić musimy szampana, osiągającego bardzo wysokie ceny z wielowiekową recepturą i pochodzącego wyłącznie z rejonu Szampanii, wina zwykle musujące różniące się od reszty zwykłych win właśnie zawartością dwutlenku węgla i wino szampańskie, produkowane zgodnie z metodą szampańską ale pochodzące z innych regionów.

Warto znać też rodzaje win, charakterystycznych dla regionów szczycących się ich produkowaniem od wielu wieków tym samym sposobem i dzięki temu posiadającym międzynarodową, niezmienną renomę. Pierwszym z nich jest wino Cabernet Sauvignon, charakteryzujące się piękną czerwoną barwą, jest królem wina pochodzącego z Francji. Dość ciężkie, rozwija swój bukiet podczas długiego leżakowania w beczkach i nabiera wtedy aromatu czarnej porzeczki z nutami zielonego pieprzu oraz tabaki, podkreśla smak dziczyzny i pieczonych mięs, regulując nasze trawienie.

Merlot także należy do kręgu najpopularnejszych czerwonych, francuskich win. Jest bardzo uniwersalne, bo można je mieszać z innymi szczepami uzyskując oryginalne smaki. Pasuje do większości potraw mięsnych.

Syrah to natomiast wino czerwone, jak głosi legenda pochodzące ze szczepu (Shiraz, odpowiednik nazwy miasta w Iranie) sprowadzonego do Francji właśnie z Iranu. Cechuje się głęboką barwą, wpadającą w ciemne odcienie czerwieni. W aromacie wyróżnić można smak jeżyn, czarnego pieprzu oraz anyżu a także lukrecji. Dzięki klimatowi w którym dojrzewa posiada charakterystyczny, cierpki posmak, odpowiadajacy jednak koneserom tego trunku.

Pinot Noir jest także winem francuskim a właściwie burgundzkim, bardzo trudnym w produkcji. Jest bazą do wytwórstwa win musujących i posiada aromaty truskawek, malin oraz wiśni który podczas fermentacji staje się kwiatowy. Pasuje do tłustych ryb i drobiu oraz makaronów.

Chardonnay należy do kategorii win białych i najbardziej popularnych na całym świecie. Jest dużo łagodniejsze, co jest typowe dla tej barwy. Wyczuć w nim można aromaty jabłek i cytryny a także można zaryzykować stwierdzenie, że to wino uniwersalne bo smakuje prawie każdemu. Jest bazą do produkcji win musujących.

Kolejnym winem legendarnym, deserowym jest Sauvignon Blanc wykorzystywane do produkcji o dziwo win wytrawnych. Smakuje najlepiej jako młode wino, bo wraz ze starzeniem się nie zyskuje na smaku. Jest doskonałym aperitifem podawanym przed niezbyt ciężkimi posiłkami typu sushi czy sałaty.

Ostatnim słynnym rodzajem wina jest Riesling, białym i pochodzącym z Niemiec. Posiada kwiatowy, nieco perfumowany aromat i kwaskowaty bukiet. Sprawdza się do spożywania wraz z potrawami azjatyckimi a smakuje najlepiej gdy wraz z czasem leżakowania wytworzy swój charakterystyczny benzynowy posmak.

Jest to mały wycinek wiedzy o winach, jednak aby doceniać ich smak a także nie mieć problemu z wyborem powinno wiedzieć chociaż to co zawarłam powyżej. Taka podstawa mam nadzieję rozbudzi chęć zdobywania dokładniejszych informacji na temat win, praktykowaną oczywiście także je degustując.

Zobacz również