• Lata doświadczeń w biznesie
img

Grog

Grog jest alkoholem wysokoprocentowym, którego podstawowym składnikiem jest rum, który rozcieńczony jest z wodą. Poprawnie sporządzony grog składa się z cytrusów i cynamonu, a do tego nie należy zapominać o gorącej wodzie i cukrze. Wszystko to dla poprawy smaku i aromatu.

Początki tego trunku sięgają XVII wieku, kiedy to na żaglowcach podawano różnego rodzaju alkohole dla poprawy wydajności i samopoczucia. Szybko jednak okazało się, że grog silnie uzależnia, dlatego też zaczęto go ograniczać. Jednak w połączeniu z wodą i cytrusami już nie był tak mocny, dlatego mimo to stosowano go cały czas.

Ciekawostką jest fakt, że grog stał się bardzo popularny i wykorzystywany, właśnie dlatego, że spożywany był w połączeniu z sokiem z cytrusów. Dzięki temu uzupełniany był niedobór witaminy C, który stał się jedną z głównych przyczyn chorób morskich takich jak na przykład szkorbut. Dzięki dziennemu spożyciu dużej dawki tego alkoholu w połączeniu z cytrusami marynarze nie chorowali na tą groźną chorobę, która przez wiele lat dziesiątkowała setki marynarzy i osoby, które bardzo długo przebywały na morzu. Wyspy Zielonego

Przylądka to region, w którym przyrządza się grog z dodatkiem rumu, cukru i cytryn. Takie połączenie daje w sumie trunek o nazwie Caipirinha. W zależności od tego, gdzie jest sporządzany grog można powiedzieć, że skład tego trunku nieco się odróżnia. W innych częściach świata wykorzystuje się rum z trzciny cukrowej, która rośnie tylko w określonych lokalizacjach. W ten sposób grog smakuje zupełnie inaczej na półkuli południowej i północnej Ziemi.

Zobacz również