Domowy destylator , a więc urządzenie pozwalające na wyprodukowanie nadającego się do spożycia alkoholu, można zakupić w wielu sklepach. Taka aparatura dostępna jest także w sklepach internetowych. Na szczególną uwagę zasługuje jednak fakt, że dobrej jakości urządzenie nie kosztuje mało. Tańszym rozwiązaniem okazuje się zatem samodzielne zbudowanie aparatury pozwalającej na destylację. Jak tego dokonać?
Istnieje kilka metod destylacji. W zależności od wybranej metody, potrzebna jest nam mniej lub też bardziej skomplikowana aparatura. Jeżeli zależy nam na wyprodukowaniu alkoholu możliwie najmniejszym kosztem, warto wziąć pod uwagę tak zwaną metodę garnkową. Jest to prosta metoda. W celu zbudowania aparatury za pomocą takiej metody potrzebne są następujące przedmioty: bardzo duży garnek, drugi, mniejszy garnek, metalowe naczynie z zaokrąglonym dnem, które będzie można oprzeć na większym garnku, chleb, ciężka podstawka pod mniejszy garnek, a także termometr mierzący temperaturę do ponad 100 stopni Celsjusza. Zdecydowaną większość tychże przedmiotów każdy z nas posiada we własnym domu, w związku z czym zbudowanie samodzielnej aparatury do destylacji nie jest niczym skomplikowanym.
Duży garnek należy postawić na kuchni, a w nim, na podstawce trzeba ustawić mniejszy garnek i upewnić się, że podstawka gwarantuje odpowiednią stabilność. Do dużego garnka należy wlać zacier. Zakrywa się go miską o zaokrąglonym dnie. Mniejszy garnek powinien być na tyle niski, aby jego górna krawędź znajdowała się kilka centymetrów niżej, aniżeli dno przykrycia. Przykrycie natomiast powinno szczelnie przylegać do krawędzi dużego garnka. Powinno być ono ponadto dodatkowo uszczelnione. Przygotowana w ten sposób aparatura jest w zasadzie gotowa. Należy jeszcze tylko umieścić w niej termometr – w tym celu można wywiercić otwór w górnej części garnka.
Na przykryciu należy ułożyć sporo lodu i włączyć kuchnię. Jeżeli temperatura na naczyniu przekroczy 80 stopni Celsjusza z zacieru zacznie parować alkohol. Trzeba kontrolować, aby temperatura ta za bardzo nie wzrosła. Para w zetknięciu z zimnym dnem przykrycia zacznie się skraplać i będzie po nim spływać. Kluczem do sukcesu okazuje się w tym przypadku umiejętny dobór kształtu przykrycia. Alkohol powinien kapać z niego do wewnętrznego garnka, a więc przykrycie to powinno być wklęsłe. Jeżeli w garnku nie będzie już nic parować, należy wyłączyć kuchnię. W wewnętrznym naczyniu znajdować się będzie gotowy napój.