Pamiętacie pierwsze wypite w życiu piwo? (spoko, nie powiemy nikomu, ile mieliście wtedy lat ;)) A pamiętacie pierwsze samodzielnie uwarzone? Jeśli to doświadczenie jest jeszcze przed wami, najwyższy czas spróbować. Poniżej znajdziecie prosty opis, czym się to je i co będzie wam potrzebne do uwarzenia pierwszego w życiu piwa...
Powiedzonko powiedzonkiem, ale... właściwie, to jak waży się piwo? I czy da się go nawarzyć w domu? Wszystko się da (no, może poza zrozumieniem logiki kobiet, albo nauczeniem facetów opuszczania deski sedesowej), trzeba tylko wiedzieć jak. Poniżej znajdziecie przepis, jak uwarzyć domowe piwo, a, wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne...
Piwowarstwo domowe staje się hobby, które cieszy się coraz większą popularnością. Co więcej, wcale nie musi być przy tym hobby drogim. Nasz sukces w tej materii uzależniony jest przede wszystkim od czasu, jakim dysponujemy, choć oczywiście duże znaczenie będzie miała też nasza cierpliwość i pracowitość. Oczywiście, początkowo...
Na pytanie o to, czy piwo można produkować we własnym domu, odpowiedź może być jedynie pozytywna. Co więcej, nasze wysiłki mogą doprowadzić do tego, że otrzymamy trudne, którego walory w istotny sposób będą przewyższały to, co są nam w stanie zagwarantować najbardziej znane koncerny. Już na wstępie warto uświadomić sobie...
Obecnie na rynku istnieje chyba niezliczona ilość piw, różne odmiany, smaki i aromaty to tylko kilka z podkategorii na które możemy je dzielić. Wiele popularnych marek produkujących piwo na skalę prawie już globalną pogorszyło się serwując produkt piwopodobny, wytwarzany z mieszkanek różnego typu chemikaliów a nie jak pierwotnie...
Produkcja piwa posiada wielowiekową tradycję. Pierwsze wzmianki mówią o warzeniu piwa 6 tysięcy lat temu w państwie Sumerów między Tygrysem a Eufratem, regionie najbogatszym ze względu na wysoki opziom rolnictwa spowodowany sprzyjającym klimatem i wilgotnością ziemi. Niestety nie wiadomo jak mieszkańcy tego państwa opracowali...
Historia złotego trunku rozpoczęła się prawie XIII wieków przed naszą era. Był to czas, kiedy ludzie porzucali koczowniczy styl życia, na rzecz wspólnego życia w osadzie. Zaczynali uprawiać ziemię, oswajać zwierzęta i szukali coraz to nowych form przekształcania jedzenia i picia. Historia piwa jest bezpośrednio związana z...
Mniej popularnym sposobem warzenia piwa jest wykorzystanie fermentacji górnej. Przeprowadza się ją w temperaturze ok. 15-25 stopni Celsjusza. Smakosze twierdzą, że piwa z górnej fermentacji mają ciekawszy i bogatszy smak - jest to spowodowane tym, że w ubocznym skutkiem warzenia jest powstawanie różnych estrów i fenoli - to one są...
Sposób w jaki fermentuje piwo dzielimy na dwa rodzaje: fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji jest uzależniony od szczepu drożdży, jakie zostały wykorzystane w procesie warzenia piwa. Dolna fermentacja odbywa się dzięki drożdżom ze szczepu Saccharomyces pastorianus i koniecznie musi odbywać się w niskiej temperaturze...
Ciekawym sposobem warzenia piwa jest wykorzystanie fermentacji spontanicznej. Polega ona na tym, że beczkę z piwem zostawia się na otwartą, poddaną na działanie różnego rodzaju bakterii. Dzięki temu do pojemników w sposób naturalny, np. razem z powietrzem mają się dostać występujące w naturze mikroby, drożdże, bakterie. Będą...