• Lata doświadczeń w biznesie

Koźlak

Piwo Koźlak (z niemieckiego Bock) powstaje dzięki użyciu drożdży dolnej fermentacji. Bock to niemieckie słowo oznaczające kozła, stąd też polska nazwa koźlak. Jest warzone w Niemczech od XVI wieku. Początkowo było przygotowywane w okolicach Hamburga i Bawarii, ale szybko zyskało sobie wielką popularność i zaczęto je...

Zobacz

Porter Bałtycki

Porter to piwo, które wywodzi się z Wielkiej Brytanii. W XVIII wieku przede wszystkim było pite przez klasę robotniczą, ze względu na to, że był to tani napitek. Jednak po wojnach napoleońskich import porteru do Europy Środkowej i Zachodniej został wstrzymany. Jednak rynek nie znosi pustki i szybko w Europie Wschodniej zaczęto warzyć...

Zobacz

Ale

Angielskie piwo ale to trunek uzyskiwany w procesie górnej fermentacji. Jest to trunek, który gatunkowo uznaje się za mocny alkohol, ponieważ zawiera ok. 3-6% alkoholu. Dodatkowo większość z nich ma intensywny chmielowy smak. Do warzenia piwa używa się tylko tradycyjnych rodzajów chmielu: Goldings i Fuggles. Piwa w typie ale rzadko są...

Zobacz

Bitter

Jest to kolejne tradycyjne angielskie piwo. Powstaje ono w wyniku dolnej fermentacji. Jest to trunek, który powstał jako alternatywa do tradycyjnego ale. Najczęściej jest przechowywane w beczkach. W odróżnieniu do ale, ma niską zawartość alkoholu - na ogół jest to 3,2 - 3,8%. Jest polecane przede wszystkim jako orzeźwiający napój...

Zobacz

Lager

Lager to chyba najpopularniejszy gatunek piwa. Napój ten powstaje dzięki dolnej fermentacji. Lager jest szeroką i ogólną grupą do której można zaliczyć też takie piwa jak: koźlaki, piwa marcowe, pilznery, portery i wiele innych. Lagery to bardzo szeroka kategoria piw. Nazwa wywodzi się z niemieckiego lagerbier, co ma oznaczać...

Zobacz

Porter

Porter to mocne angielskie piwo, wytwarzane metodą górnej fermentacji. Było ono popularne na początku XVIII wieku przede wszystkim wśród robotników. Swoją nazwę zawdzięcza słowu porters - czyli tragarz. Na początku XIX wieku porter zaczął być eksportowany i okazało się, że stał się bardzo popularny na terenie Europy Wschodniej...

Zobacz

Stout

Stout jest piwem warzonym metodą górnej fermentacji. Najpopularniejsze piwa z tego gatunku to dry, imperial, sweet, oatmeal, american stout. Według różnych badań jest to napitek, który bezpośrednio wywodzi się z portera. Inni używają obu nazw zamiennie, co jednak jest błędem. Dry stout jest ciemnym piwem, które charakteryzuje się...

Zobacz

Piwo pszeniczne

Jest to alkohol produkowany w procesie górnej fermentacji. Do jego warzenia używa się słodu jęczmiennego pomieszanego z pszenicą lub samego ekstraktu z pszenicy. Śmiało można powiedzieć, że piwo pszeniczne to jeden z najstarszych gatunków piwa - było ono wytwarzane prawdopodobnie 4000 lat p.n.e. Zachowały się gliniane tabliczki z...

Zobacz

Klasztorne

W średniowieczu piwo było w dużej mierze wytwarzane przez zakony. Prowadzili oni produkcję na własne potrzeby, rzadziej na sprzedaż. Nic więc dziwnego, że również dzisiaj można kupić piwa klasztorne - niekoniecznie już produkowane przez zakony, ale wzorowane na dawnych piwach. W Polsce ciekawą ofertę klasztornych piw ma Browar...

Zobacz

Tyskie

Tyskie jest marka polskiego piwa, które jest produkowane w Tyskich Browarach Książęcych, które są częścią koncernu Kompania Piwowarska. Jego historia sięga 1629 roku czyni to ten browar jako jeden z najstarszych piw w Polsce. Odmiany jakie są produkowane to tyskie Gronie jest piwem jasnym pełnym, które zawiera 5,6% alkoholu i 11,7%...

Zobacz

Kölsch

Jest to trunek pochodzący z Kolonii wytwarzany w procesie górnej fermentacji. W 1985 roku został wydany dokument, który dokładnie określa jakie piwo mogą być uznawane za kölsch. Dekret określa, bardzo ścisłe reguły produkcji i dystrybucji napitku. Piwo musi być warzone w odpowiednich warunkach. Kölsch ma długoletnią tradycję, po...

Zobacz

Warka

Warka jest piwem jasnym dolnej fermentacji typu lager. Piwo posiada zawartość ekstraktu 12,5% i alkoholu 5,7%. Piwo jest produkowane w browarze w Warce od 1975 roku, oraz w browarze w żywcu i browarze w Elblągu. Nazwa piwa wywodzi się od miasta jak i od określenia piwowarskiej miary oznacza to porcję piwa, które jest uzyskane z jednego...

Zobacz

Żywiec

Żywiec jest marka znanego polskiego piwa typu lager. Jest produkowane przede wszystkim przez Browar w Żywcu, który należy do grupy Żywiec. Piwo jest dostępne w butelkach 0,33, oraz 0,5, a także 0,65. Piwo jest produkowane również w puszkach 0,33 i 0,5 litra. Piwo Żywiec jest rozlewane do beczek typu keg. Odmiany piwa to między innymi...

Zobacz

Pilsner

Pilzner to jasne piwo, które powstaje w wyniku popularnej dolnej fermentacji. Piwo zostało wynalezione przez czeskiego browarnika Josefa Grolla. Było to wydarzenie przełomowe, ponieważ po raz pierwszy udało się stworzyć jasne piwo z dolnej fermentacji. Nie należy go mylić z piwem typu lager, ponieważ lager to szersze pojęcie...

Zobacz