• Lata doświadczeń w biznesie
img

Wyrób wina

Wino owocowe wyrabiane w domu może okazać się najlepszym sposobem na spożytkowanie naszych zbiorów. Nie muszą być to owoce najlepszej odmiany, istotny jest fakt aby nie były robaczywe, nadpsute lub zgniłe ponieważ podczas fermentacji spotęguje się dziwny posmak uzyskany właśnie z powodu tego typu skaz. Wino owocowe możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko latem czy jesienią gdy są największe zbiory w zależności od czasu gdy dojrzewają owoce, które chcemy wykorzystać do produkcji wina.

Poczynając od stycznia korzystać możemy z dobrodziejstw owoców egzotycznych i cytrusów oraz dyni, odpowiednio przechowywanych jabłek i buraków cukrowych. W lutym jest najlepsza pora na ananasy, także cytrusy i buraki cukrowe, podobnie jak i w marcu. W kwietniu jest podobnie, jednak stosować możemy świeżo wyrośniety rabarbar. W maju także powyższe propozycje się powtarzają z dodatkiem agrestu. W czerwcu i lipcu jest wysyp owoców jagodowych czyli truskawek, malin, poziomek, porzeczek i borówek a także orzechów włoskich (do wyrobu win stosuje sie je gdy są jeszcze zielone). W sierpniu natomiast możemy liczyć na dodatkowo na zbiory mirabelek, śliwek, wiśni. We wrześniu warto wykorzystać żurawinę, buraki zarówno cukrowe jak i ćwikłowe, gruszki i nowe rodzaje jabłek. W październiku znowu opierać możemy się na cytrusach i owocach egzotycznych, winogronach i pomidorach. W listopadzie i grudniu znów pojawiają się dynie, jarzębina oraz nadal owoce egzotyczne i cytrusy.

Istotnym procesem jest otrzymanie moszczu, który jest półproduktem niezbędnym do wyrobu wina. Owoce po oczyszczeniu i przebraniu rozdrabniamy koniecznie w kamionce aby nie narazić owoców na zmianę smaku spowodowanego fermentacją naczynia wraz z nimi. Usunąć należy pestki, które w wypadku wiśni są trujące (zawierają cyjanowodór, tak zwany kwas pruski bardzo niebezpieczny dla zdrowia). Po rozdrobnieniu owoców zostawiamy je na 2-3 godziny żeby rozpocząć proces fermentacji wstępnej.

Dla naszej wygody powinniśmy wybrać najlepsze urządzenie służące do rozgniatania owoców i uzyskiwania z nich soku. Najmniej uciążliwym sprzętem do wyciskania jest prasa korbowa która gniecie i wyciska owoce przez metalową siatkę. Jednak najlepiej wybrać urządzenie z którym nam się najwygodniej pracuje lub takie które po prostu posiadamy aby nie wchodzić w dodatkowe koszta.

Wino owocowe powinno mieć smak zharmonizowany a do tego potrzebne jest wypośrodkowanie aromatu cukru, kwasu i alkoholu który można osiągnąć dzięki odpowiednim proporcjom w zależności od wykorzystywanych owoców. Posłużyć się można specjalistycznymi tabelkami, opracowanymi przez osoby znające się na wyrobie wina. Oczywiście gusta są różne i można samemu szukać odpowiadającego nam smaku wina samodzielnie eksperymentując.

Zobacz również