• Lata doświadczeń w biznesie
img

Kriek

Kriek to oryginalne wiśniowe piwo, produkowane w Belgii, zgodnie z procesem spontanicznej fermentacji. Według tradycji kriek powinien być robiony poprzez pomieszanie rocznego lambica lub piwa flamandzkiego z wiśniami. Owoce koniecznie muszą być w całości, razem z pestkami - tylko dzięki temu piwo będzie miało oryginalny smak. Wiśnie pomieszane sprawią, że piwo będzie miało smak cierpki, ale jednocześnie dość wytrawny. Będzie owocowe, ale nie słodkie. Jednak połączenie kwaskowatości z owocami nie odpowiada wszystkim. Z tego względu browary starają się nieco zmienić smak piwa poprzez dodawanie cukru albo soku wiśniowego. Dodatkowe składniki sprawiają, że proces warzenia piwa jest krótszy, a smak owocowo - słodki. W języku flamandzkim kriek określa małe dzikie i gorzkie wisienki. Jednak wiśnie z regionu Schaarbeek są dzisiaj mało dostępne, dlatego browary często zastępują te wiśnie inną odmianą lub sokiem. Piwo to jest najbardziej popularne w Belgii i Holandii - tylko niewielka jego ilość jest wysyłana na import. Niektórzy piwosze samodzielnie próbują przygotować krieka, jednak ze względu na to, że oryginalne piwo lambic, które jest półproduktem do produkcji krieka, może być wytwarzane tylko w kilku regionach Belgii, nie są w stanie uzyskać oryginalnych efektów.

Podobno smakuje wyjątkowo podawane z królikiem. Kriek może być też używany jako dodatek do sorbetów. Jest to piwo doceniane przez osoby szukające oryginalnych smaków piwa. Pojawiają się nawet opinie, że jest to co prawda piwo, ale zupełnie nie smakuje jak piwo. Czuć niesłodkie wiśnie oraz wytrawne, cierpkie wiśnie.

Zobacz również