• Lata doświadczeń w biznesie
img

Fermentacja spontaniczna

Ciekawym sposobem warzenia piwa jest wykorzystanie fermentacji spontanicznej. Polega ona na tym, że beczkę z piwem zostawia się na otwartą, poddaną na działanie różnego rodzaju bakterii. Dzięki temu do pojemników w sposób naturalny, np. razem z powietrzem mają się dostać występujące w naturze mikroby, drożdże, bakterie. Będą się one osadzały na powierzchni odsłoniętej kadzi, a kiedy dojdzie do schłodzenia, fermentacja zacznie wytwarzać się w sposób samodzielny. Jest to długotrwały proces, ponieważ piwa poddane spontanicznej fermentacji warzą się od kilku miesięcy do ponad roku - na pewno nie jest to metoda dla niecierpliwych. Bardzo trudno jest uzyskać właściwy smak i jest to sposób, który nie zawsze się udaje. Jednak tego typu zabiegi nie mogą odbywać się w dowolnym miejscu - fermentacja spontaniczna udaje się tylko w niektórych rejonach (np. w okolicach Brukseli), tam, gdzie flora bakteryjna jest specyficzna.

Najpopularniejszym piwem spontanicznym jest berliner weisse i belgijski lambic. Niemieckie piwo jest dość słabe, ale jednocześnie orzeźwiające. Charakteryzuje się silnym pszenicznym aromatem. Z kolei piwo belgijskie nie jest trunkiem, które przypadnie wszystkim. Ma ono bardzo wyraźny goryczkowy smak. Z tego powodu niektóre browary decydują się na dodanie słodkich owoców: malin lub wiśni albo brązowego cukru - tego typu składniki mają poprawić trudny smak piwa. Dlatego też rodzaj piwa nie ma zbyt wielu amatorów. Jednak na pewno warto spróbować tego typu piwa, będzie to ciekawe przeżycie.

Zobacz również