• Lata doświadczeń w biznesie
img

Lambic

Lambic to oryginalne belgijskie piwo, które jest wytwarzane w procesie spontanicznej fermentacji. Już sam sposób przygotowania tego trunku, gwarantuje, że jest to ciekawy napitek. Przy jego produkcji wykorzystuje się bakterie ze szczepu dzikich drożdży i jest to prawdopodobnie jedna z najstarszych metod produkcji piwa. Lambic jest piwem produkowanym niedaleko Brukseli, przez Unię Europejską zostało uznane za produkt regionalny. Podobno najlepsze miejsce, gdzie występują dzikie drożdże to dolina rzeki Zenne - stamtąd mają pochodzić najsmaczniejsze piwa tego gatunku. Jest warzone z połączenia słodu jęczmiennego oraz niesłodowanej pszenicy. Ciekawy smak ma dodawać wysuszony chmiel.

Interesująca jest produkcja tego trunku. Powstaje ono na otwartej przestrzeni w zimie. Wtedy to wystawia się gorące beczki na powietrze, aby doszło do samoistnego kontaktu z dzikimi drożdżami. Dzięki temu jest to piwo, które może długo leżakować i nie psuje się. Do podstawowych gatunków tego piwa zaliczamy: Faro, Gueuze, Lambic młody, Lambic stary, Lambic z dodatkiem owoców. Piwo Faro powstaje na skutek mieszania różnych roczników piwa Lambic - dzięki temu powstaje oryginalny i niepowtarzalny kupaż. Często poprawia się jego smak cukrem. Kolejnym rodzajem jest Gueuze, które również powstaje dzięki zmieszaniu różnych rodzajów piwa Lambic. Następnie fermentuje ono jeszcze w butelkach, a nie w beczkach, co odróżnia je od Faro. Jeżeli komuś zależy na spróbowaniu piwa Lambic to powinien szukać piw pochodzących z browaru Cantillon w Brukseli - jest to jedna z niewielu wytwórni warząca piwo starą metodą.

Zobacz również