Altbier to kolejne niemieckie piwo produkowane według reguł górnej fermentacji. Jest ono produkowane w Nadrenii Północnej, przede wszystkim w Dusseldorfie. Jest to piwo o długiej tradycji, było ono wytwarzane już w średniowieczu, a jego receptura przez wieki niewiele się zmieniła. Jest to ciemne piwo, które ma przyjemny słodowo - chmielowy smak. Niektórzy porównują to niemieckie piwo do angielskiego ale. Piwo ma interesujący proces produkcji. Po fermentacji, kiedy znajduje się w beczkach miesza się je z palonym słodem - dzięki czemu zyskuje wyjątkowy smak. Altbier smakuje różnie w zależności od regionu, gdzie zostało przygotowane. Jest to piwo bardzo chętnie kupowane przez piwoszy, ze względu na jego wysoką jakość oraz wspaniały smak i aromat. Ten smak piwo zawdzięcza temu, że od wielu lat jest przygotowywane ściśle według starych receptur. Podobno bardzo dobrze smakuje podawane z regionalnymi niemieckimi przysmakami. Jest polecane szczególnie na letnie wieczory, ponieważ ma właściwości ochładzające. Podobno dobrze wpływa na pracę nerek, o ile nie jest pite w zbyt dużych ilościach.
W Polsce altbier jest dostępny w browarze z Jabłonowa. Zostało ono wydane w ramach Manufaktury Piwnej - oryginalnych i ciekawych piw, inspirowanych produktami z całego świata. W tym wypadku możemy dostać produkt, który zawiera 5,2% alkoholu, a powstał z ekstraktu 13%. Jest to piwo warzone według domowej receptury, co sprawia, że trunek ma owocowy zapach, delikatnie metaliczny posmak oraz można wyczuć chmiel. Całość jest przyjemnie i zbilansowana.