• Lata doświadczeń w biznesie
img

Faro

Faro to kolejny przykład oryginalnego belgijskiego piwa, powstającego w wyniku spontanicznej fermentacji. Powstaje w wyniku mieszaniu dwóch lub więcej rodzajów piwa lambic. Na ogół miesza się starsze piwo, które ma już intensywny smak, z młodym alkoholem bogatym w cukry konieczne do fermentacji. Faro jest piwem, które jest poddawane wtórnej fermentacji. Dodaje się do niego skarmelizowany lub kandyzowany cukier, dzięki czemu jest to piwo o dość słodkim smaku. Niektóre browary produkują faro poprzez zmieszanie samego piwa lambic z cukrem. Faro zostało wprowadzone na belgijski rynek w roku 1987 i szybko odniosło duży sukces. Jest pakowane w butelki jak do szampana, wiele osób porównuje jego smak do win musujących, a nie do piw. Powinno być podawane w specjalnych szklankach. Dlatego też tak wiele piwoszy je ceni, smak jest oryginalnym połączaniem zbilansowanego piwa z winem musującym. Jest słabo gazowane i ma niewielką pianę.

Faro najlepiej smakuje, kiedy jest podawane w wersji mocno schłodzonej. Jest wtedy bardzo orzeźwiające i znakomicie gasi pragnienie. Smak na ogół jest połączeniem słodyczy z pewną dozą kwaskowatości. Dzisiaj faro jest najbardziej popularnym piwem z gatunku lambic, dzięki bardziej wyraźnemu słodkiemu smakowi. Jednym z browarów sprzedających to piwo jest Lindemans. Ich faro ma wyrazisty i czysty smak. na początku jest przede wszystkim słodkie, a na koniec ma mocny kwaskowaty akcent. Mocno chłodzone ujawnia cały swój oryginalny smak i aromat. Przeciętna butelka zawiera 4% alkoholu.

Zobacz również