Warka jest piwem jasnym dolnej fermentacji typu lager. Piwo posiada zawartość ekstraktu 12,5% i alkoholu 5,7%. Piwo jest produkowane w browarze w Warce od 1975 roku, oraz w browarze w żywcu i browarze w Elblągu. Nazwa piwa wywodzi się od miasta jak i od określenia piwowarskiej miary oznacza to porcję piwa, które jest uzyskane z jednego warzenia. W przeszłości piwo Warka warzone było w różnych stylach, oraz o zróżnicowanej zawartości ekstraktu i alkoholu. Browar w Warce wytwarzał między innymi Warka Beer strong z 16,3%, oraz 7,8% alkoholu, oraz piwo ciemne pełne Warka 13%, oraz 4% alkoholu i Warka Beer Full Light z 12,5% ekstraktu, oraz 4,5% alkoholu. Tradycje piwowarskie w Warce sięgają piętnastego stulecia. Wtedy na terenie obecnego miasta piwo Warka było produkowane na bazie jęczmienia.
Z piwem Warka związana jest legenda, które dotyczyła nuncjusza papieskiego Hipolita Aldobrandiniego wybranego później papieża Klemensa VII. Przebywając w Polsce zasmakował się on w piwie Warka, oraz stwierdził, że jest ono wyborne, szczypiące z koloru, oraz smaku do wina podobne. Piwo Warka jest produkowane w kilku rodzajach. Warka, Warka strong, Warka Radler. Przekazy historyczne, legendy, oraz utwory literackie potwierdzają fakt, że piwo z Warki, które było cenione za smak, klarowność, oraz kolor gościło na stołach całego kraju. Piwo Warka jest bardzo wybornym napojem alkoholowym jest ono dostępne w sklepach na terenie całego kraju. Posiada bardzo słodki smak. Warto wspomnieć, że Bolesław V w dowód uznania dla piwa Warka nadał przywilej, który zastrzegał wyłączność dostawy tego wareckiego piwa na swój dwór, a stało się to w 1483 roku.