• Lata doświadczeń w biznesie
img

Burbon

Burbon to amerykańska whiskey produkowana przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych. Głównym składnikiem wykorzystywanym do produkcji tego alkoholu jest kukurydza, a także inne zboża w tym jęczmień i żyto. Zawartość kukurydzy w burbonie często przekracza 50%, a nawet dochodzi do 70%. Dzięki temu, że burbon leżakuje w beczkach dębowych można powiedzieć, że powoduje to, że ten alkohol ma charakterystyczny smak. Produkcja tego alkoholu sięga XVIII wieku.

Proces produkcji burbonu opiera się w głównej mierze o mieszankę zboża, w tym jest to 70% kukurydzy, a resztę stanowi żyto, pszenica i słód jęczmienny. Powstała w ten sposób mieszanka zbóż poddawana jest procesowi fermentacji. Produkt takiej fermentacji następnie jest poddawany procesowi destylacji. Po okresie wytwórczym burbon leżakuje w drewnianych, świeżych beczkach dębowych co w konsekwencji nadaje mu posmak drewna. Im dłużej burbon leżakuje tym jego kolor jest ciemniejszy.

Kiedy okres leżakowania dobiega końca, tak powstały burbon rozlewa się do butelek. Rozcieńczany alkohol z wodą daje moc od 40% alkoholu, do 43%, 45%, 47%, 50% czystego alkoholu. Na rynku występują też takie burbony, których zawartość alkoholu dochodzi do 75,5% czystego alkoholu. Są różne rodzaje burbonów, a nazwa części z nich uzależniona jest od tego jak długo potrafią one odpowiednio leżakować.

W ten sposób burbon staje się doskonałym przykładem tego jak można przyrządzić dobry alkohol. Należy tylko wiedzieć jak długo odpowiednio alkohol powinien przebywać w odpowiednich beczkach dębowych, które nadają temu trunkowi niepowtarzalny aromat i smak.

Zobacz również