• Lata doświadczeń w biznesie
img

Poncz

Poncz jest napojem alkoholowym, którego krajem pochodzenia są Indie. Podawany jest najczęściej na gorąco, albo jako mrożony. W dzisiejszych czasach poncz sporządzany jest z takich składników jak przyprawy, herbata, cukier, soki owocowe i alkohol czyli wódka lub rum.

Czasami wystarczy sam rum i sok do przygotowania tego rodzaju napoju alkoholowego. Dawniej wiodącymi składnikami przy produkowaniu ponczu była herbata, cukier, cytryna, wybrany owoc i wino. Jest to napój alkoholowy, który podawany jest najczęściej w większej wazie i dla dużej ilości osób. Jest to popularny napój na poważanych imprezach okolicznościowych i przyjęciach o konkretnym przeznaczeniu. Bardzo często rozdawany jest na bankietach, gdzie kelner wydaje ten napój alkoholowy specjalnie zgromadzonym gościom.

Poncz należy do najpopularniejszych alkoholi przede wszystkim w Hiszpanii, Francji i we Włoszech. Zdarza się również, że używany jest do nasączania ciast, gdzie wlewa się do z dodatkiem syropu alkoholowego. Poncz krajach wschodnioeuropejskich znany jest bardziej w formie ciasta aniżeli alkoholu produkowanego w specjalny sposób. Pomimo tego coraz częściej słyszy się o coraz większej popularności ponczu w innych krajach aniżeli kraje zachodnie.

Kultura picia alkoholu zmienia się dość dużo i w tym momencie w krajach wschodnich bardzo popularne stają się takie alkohole jak poncz czy podobnego typu napoje alkoholowe, gdyż można je próbować w bardzo różny sposób. Na pewno moda ta szybko nie minie i wkrótce w wielu państwach będzie można na co dzień spotkać tego rodzaju alkohol.

Zobacz również