• Lata doświadczeń w biznesie
img

Piwo pszeniczne

Jest to alkohol produkowany w procesie górnej fermentacji. Do jego warzenia używa się słodu jęczmiennego pomieszanego z pszenicą lub samego ekstraktu z pszenicy. Śmiało można powiedzieć, że piwo pszeniczne to jeden z najstarszych gatunków piwa - było ono wytwarzane prawdopodobnie 4000 lat p.n.e. Zachowały się gliniane tabliczki z Babilonu mówiące o tym, w jaki sposób produkowano ten napój. Piwo pszeniczne było także, popularnym produktem w starożytnym Egipcie. Wiele zakonów w średniowieczu również skupiało swoją produkcję przede wszystkim na produkcji prostego pszenicznego trunku.

Uwarz własne piwo pszeniczne! Sprawdź przepis!

przepis na piwo przeniczne

 

Jest to napitek bardzo popularny, ze względu na przyjemny smak oraz łatwość produkcji. Piwo pszeniczne może być również wytwarzane w warunkach domowych. Jest to ciekawy alkohol ponieważ po procesie fermentacji w piwie można wyczuć aromat goździków, oliwek, gałki muszkatołowej - zależy od rodzaju słodu. Aromat piwa często wiążę się z odczuwaniem chleba albo świeżego ziarna - nic dziwnego, że piwo pszeniczne ma tak wielu amatorów. Jeżeli do piw tego typu doda się odrobinę palonego słodu będzie można w nim wtedy wyczuć karmel oraz toffi. Najpopularniejsze piwa pszeniczne są produkowane w Niemczech i Belgi. Belgowie często do swoich pszenicznych trunków dodają owies, pomarańczę albo kolendrę - dodatki te sprawiają, że piwo staje się bardziej interesujące. W Polsce również można znaleźć wiele ciekawych gatunków piwa pszenicznego będzie to piwo: Kowal Weizen, Ciechan Pszeniczne, Cornelius Pszeniczny, Miłosław. Choć pochodzę one z różnych browarów, jednak wszystkie łączy zamiłowanie do tradycyjnego i prostego pszenicznego smaku.

Zobacz również